Återigen florerar en mängd förfalskade mejl med cyberhot, men också mejl med nätfiske som ser ut att komma från DHL.

Skräppost med cyberhot

Rubriken i mejlen är snarlik med ”Jag har några dåliga nyheter för dig”, men även helt andra rubriker förekommer. Avsändaren är förfalskad och varierar mellan olika mejl.
Innehållet försöker ge sken av att ”en professionell kodare” har gjort intrång på din dator/telefon/Apple TV och stulit dina kontaktlistor, e-postmeddelanden, sociala mediekontakter med mera och dessutom spelat in dina förehavanden på ”webbplatser för vuxna”. Du förväntas betala Bitcoins för att slippa att få videos och annan information skickad till alla dina kontakter eller publicerade på internet.
Detta är endast tomma cyberhot. Det finns inget i mejlet som är sant eller som du behöver vara orolig för. Du behöver bara slänga mejlet.

Nätfiske med förfalskad avsändare från DHL

De här mejlen är mycket välskrivna och påstår att de har försökt leverera ett paket till dig och att du nu har en begränsad tid för att kontakta DHL och verifiera din adress för leverans. Länkarna i mejlet går till diverse olika adresser, varav vissa kan gå till DHL:s hemsida, medan andra går till helt andra ställen.

Om du väntar paket och får paketleveransnotifieringar via e-post, var väldigt noga med att kontrollera mejlet innan du klickar på länkar. Var till exempel uppmärksam på språkliga fel (blandning av engelska, svenska, tyska t. ex.) och skriv hellre in adresserna för hand än att klicka på länkar i ett mejl du fått.

Just den här typen av nätfiske har traditionellt använts för att sprida skadlig kod, som till exempel ransomware, så det finns anledning att vara försiktig.

Har du frågor om den här typen av mejl kan du mejla IT-säkerhetsgruppen