Konstföreningen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitet
  4. Internt
  5. Anställd
  6. Nätverk & föreningar
  7. Konstföreningen
  8. Stockholms universitets konstförening

Stockholms universitets konstförening

Terrakotta av Sivert Lindblom. Foto: Eva Dahlin.
Terrakotta av Sivert Lindblom. Foto: Eva Dahlin.

 

Stockholms universitets konstförening bildades 1989 och vänder sig till alla som är anställda vid universitetet eller har gått i pension från universitetet. Vi har idag närmare 250 medlemmar från alla personalkategorier och förutom att väcka intresse och sprida kunskap om konst vill vi också fungera som ett nätverk för anställda inom universitetet.

Konstföreningen bedriver en aktiv programverksamhet som bland annat består av guidade visningar, föreläsningar, konstnärsbesök och resor. Vid vårt årsmöte i mars sker utlottning av föregående veksamhetsårs inköpta konstverk där varje medlem har en chans att vinna ett konstföremål samt ett närvaropris.

Programaktiviteter
Två av höstens stora aktiviteter, som också riktar sig till alla anställda på universitet och allmänheten är:

  1. Konstföreningens Höstsalong, där anställda visar upp sina egna konstverk,
  2. Öppen föreläsning med arkitekturhistorikern och konstvetaren Martin Rörby, som kommer att tala om David Helldén och Olle Baertling; vad de har bidragit med till Frescatiområdet och hur deras samarbete var i planeringen av Södra huset.

Nyhetsbrev med programaktiviteter HT 2019 (566 Kb)

Bli medlem
Medlemskapet berättigar till deltagande i programaktiviteter och i vårt årsmöte, där konstutlottningen sker. Den som betalat in årsavgiften senast den 31 december året före årsmötet har rätt att delta vid konstutlottningen.

Du som vill bli medlem fyller i vår anmälningsblankett (se nedan), skriver under och skickar den till ordförande Eva Lundin. Vid frågor kontakta oss via e-post: konstforeningen@su.se

Medlemsavgiften är för närvarande 380:-/år. Den som går med som ny medlem betalar själv in årsavgiften via föreningens bankgirokonto 177-2151 eller via Swish på nummer: 123 669 4632. I fortsättningen dras årsavgiften på din februarilön. Den som slutar sin anställning, flyttar internt, ska vara tjänstledig eller gå i pension meddelar det så snart som möjligt till ordförande via föreningens e-postadress. Pensionärer kommer att få en faktura för betalning av årsavgiften.

Bifogade filer
Bokmärk och dela Tipsa

KONTAKTINFORMATION

Stockholms universitets konstförening
c/o Eva Lundin
Specialpedagogiska institutionen
Frescati Hagväg 10
106 91  Stockholm

E-post: konstforeningen@su.se

Konstföreningens ordförande
Eva Lundin
Tfn. 08-1207 6414
E-post: eva.lundin@specped.su.se

__________________________________

Konstföreningens styrelse
Konstföreningens styrelse (2019) (352 Kb)

Visa ditt eget konstskapande!

Datum: 9 oktober 16:00 - 19:00
Plats: Aula Magnas lokaler

I oktober bjuder vi in alla anställda till att dela med sig av sitt eget konstskapande och inspirera andra till kreativa möten.

Under kvällen bjuds vi på en vernissage av den konst som lämnats in. Det kan vara måleri, keramik, glaskonst, silversmide, textila arbeten med mera.

Du som vill bidra med några verk kontaktar arbetsgruppen genom Kerstin Olander; kerstinol@hotmail.com senast den 15 september, som svarar på dina frågor

Vernissageminglet är öppet för alla anställda vid universitetet/allmänheten.

Lyssna till vår alumn: Arkitekturhistorikern/konstvetaren Martin Rörby

EXPERIMENTVERKSTAD FRESCATI

Datum: 22 oktober 17:30  
Plats: Södra huset, hörsal 8

Södra huset i Frescati var och är en omtalad byggnad, både hatad och älskad. I en av hörsalarna i denna berömda ljusblåa länga får vi höra mer om husets skapare, arkitekten David Helldén.

Den som kanske känner bäst till Helldén är arkitekturhistorikern/konstvetaren Martin Rörby som i sin avhandling "David Helldén. Modernistisk visionär på traditionens grund". (2003) beskriver arkitekten som yrkesman under sju decennier, hans anställningar, deltagande i arkitekttävlingar samt vilka projekt han drivit och verkställt. Ett av dessa är Södra huset i Frescati.

Att samverka mellan arkitektur och konst blev ett kännetecken för Helldén. Under många år blev han och konstnären Olle Baertling ett radarpar som samarbetade med interiören i många av de hus som Helldén ritade. Exempel på detta ser vi just i Södra husets många gångar och trapphus.

I denna öppna föreläsning får vi veta mer om vad dessa två viktiga personer har bidragit med till Frescatiområdet och hur deras samarbete var i planeringen av Södra huset.

Välkomna!

Accelerator – En ny kulturell mötesplats

Aktuell utställning på universitetets nya konsthall "Accelerator"
Den första utställningen som Accelerator visar är med den tysk-brittiske konstnären Tino Sehgal, mellan den 6 september – 20 oktober.
https://acceleratorsu.art/portfolio/tino-sehgal-2/