Välkomna till oss! 
Här står jag, Joel Widerberg, i receptionen med Johanna, en av våra två huvudvärdar. I huvudvärdarnas arbetsuppgifter ingår till exempel att arbeta med rekrytering av nya värdar, få ihop våra scheman och se till att vi utbildas i säkerhetsrutiner och innehåll inför nya utställningar. När vi har visat levande konst, till exempel ett performance, är det huvudvärdarna som för diskussioner med konstnärerna kring hur vi ska agera, vilket ju har varit extra viktigt under pandemin. 

Att vara värd på Accelerator är ett väldigt bra extraarbete. När jag inte är här jobbar jag som animatör och på ett LSS-boende. De flesta värdar är i ungefär samma ålder och många håller liksom jag på med konst på något sätt, de kanske går en curatorutbildning eller läser konsthistoria. Många går eller har gått på Konstfack, som jag, eller på Konsthögskolan. Det är väldigt kul att ha ett jobb där man till stor del får snacka om konst med besökare och kollegor, träffa andra konstnärer och på så sätt ha en fot i konstvärlden. 

Diversearbetare

Vi värdar har varierande arbetsuppgifter. Huvuduppgiften som jag ser det är att få besökarna att känna sig välkomna och att ge information om en utställning. Vi blir en förlängning av konsthallen och har en pedagogisk funktion runt utställningen. Jag tycker att en kul grej med Accelerator är att en del som kommer hit inte har sett så mycket konst innan, så ibland är en värd till stor hjälp, särskilt om det är mer teoretiskt inriktad konst.
Vi ska förstås alltid se till att allt ser bra ut i lokalerna, och en del av arbetet handlar också om att skydda besökarna och konstverken om något händer. 

Under utställningen Tyngdspegel ordnade vi några tillfällen med kroki, och det var roligt att få ge besökarna en introduktion till verken. 

Mina kollegor Maryam och Jonne förbereder lokalen inför ett performance i utställningen Tyngdspegel av Adéle Essle Zeiss.

Jonne ska gå till tunnelbanan och dela ut flyers.

Ibland arbetar vi på campus också, till exempel om en konstnär har ett utomhusperformance. Ofta har vi orange jackor eller t-shirts på oss, kom gärna fram och fråga vad vi har på gång!

Räknaren och walkie-talkien är de arbetsredskap jag använder mest. Att hålla koll på antal besökare och var de befinner sig är viktigt om något skulle hända, liksom att kunna ha snabb kontakt med kollegorna när vi jobbar i olika lokaler och på olika våningar. 

Givande besök

Jag antecknar mycket också, särskilt all input från besökare. Det gör jag för min egen del, och det handlar mest om verken. Av en slump träffade jag en vän till konstnären Jonathan Baldock som vi ställde ut under hösten 2021. Han berättade hur Jonathan är som person och om hans tidigare arbeten så det tog jag med mig, för att få mer på benen i samtalen med besökarna. Det finns alltid mycket att prata om, och jag snappar upp saker i texter och filmer om konstnären, texterna som finns i konsthallen och andra typer av input. En textilkonstnär som såg Jonathan Baldock gav mig en större förståelse för handarbete, hur det är att jobba på det ambitiösa sättet med ull och andra material som han gör. Ett annat exempel är verket A–Z Wagon Stations av konstnären Andrea Zittel. I det berättar hon om sina och andras erfarenheter av att bo minimalistiskt i öknen. Det var väldigt intressant att lyssna på och ta med sig det i publikarbetet kring utställningen Experimentalfältet

Här pratar jag om Jonathan Baldocks kokonger i utställningen Warm Inside med en nyfiken besökare. Det är väldigt kul att jobba på Accelerator! Det allra roligaste är att man får träffa många olika typer av människor, som är i alla åldrar och på olika ställen i livet. Många vill gärna prata om konsten, man märker att om de har en stark upplevelse hos oss så vill de gärna dela den med en värd.

Text: Joel Widerberg
Foto: Accelerator