Isabelle Ståhl.
Isabelle Ståhl. Foto: privat.

Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistoria, Institutionen för kultur och estetik:
– Donna Tartts moderna klassiker ”Den hemliga historien” är en roman som nog inspirerat många till att studera vidare. Den är en fängslande, romantisk thriller som fångar innebörden i begreppet ”dark academia” väl.

 

Anja Hirdman.
Anja Hirdman. Foto: Anna-Karin Landin, Stockholms universitet.

Anja Hirdman, prefekt, Institutionen för mediestudier:
– Jag tänker på tv-serien ”The Chair”. Den utgår förvisso från en amerikansk kontext men visar ändå något av den typiska akademiska cocktailen av regelverk och ekonomi å ena sidan och å andra sidan konkurrens och konflikter mellan forskare om anslag och status, men även engagemang i studenter och lärargärningen.

 

Martin Arvidsson, forskningssekreterare, Avdelningen för forsknings och samverkansstöd:
– ”A Beautiful Mind” med Russel Crowe och Jennifer Connelly. Filmen handlar om den amerikanske matematikern och nobelprisvinnaren John Nash. En spännande spionthriller som utspelar sig i en vacker akademisk miljö. Berättelsen är inte bara spännande och fängslande, utan belyser också problem och stigman kring psykisk ohälsa. När det begav sig kammade filmen hem en näve Oscarstatyetter, inklusive bästa film. Idag, 20 år senare, är ämnena lika aktuella och filmens storhet övervinner tidens ofta tärande tand med bravur.

 

Anna Niva. Foto: privat.
Anna Niva. Foto: privat.

Anna Niva, alumnkoordinator, Studentavdelningen:
– Jag mystittar ibland på Ruby Grangers Youtubekanal. Hon är britt, pluggar vid universitetet i Exeter och kallar sig själv för ”study enthusiast”. Hon gör många videor på temat studier, studiemotivation och ”study with me”. Och så läser hon gräsligt mycket böcker. Även om jag inte pluggar längre så blir jag taggad på att ta tag i andra grejer jag vill lära mig mer om eller bli bättre på. Hennes videor får mig att längta tillbaka till studietiden och det där att konstant lära sig nya saker och utvecklas (dock saknar jag inte maratonpluggandet). 


* ”Dark Academia” är en subkultur på sociala media; en stil inspirerad av böcker, konst och historia, särskilt från engelska och amerikanska elituniversitet.