Rektor överlämnar utmärkelse till Tord Rådahl under Nit och Redlighetsceremonin 2018.
Nit och Redlighetsceremonin 2018. Foto: Anna-Karin Landin.

En gång per år under senvår/försommar arrangeras en ceremoni för de medarbetare vid Stockholms universitet som varit statligt anställda under minst 30 år eller slutar sin anställning efter minst 25 års statlig anställning. Rektor tilldelar dem där utmärkelsen För nit och redlighet i rikets tjänst, NOR.

Med uttrycket – nit och redlighet – menas idag att medarbetaren har skött sig oklanderligt.

Utdelningen av Nit och Redlighet 2022

Utmärkelsen Nit och Redlighet

Handläggning

Kontakt

 

Utdelningen av Nit och Redlighet 2022

Med anledning av uppskjutna utdelningar under pandemin blir årets utdelning en gemensam ceremoni för mottagarna av utmärkelsen 2020, 2021 och 2022.
Ceremonin hålls i Aula Magna den 5 maj.

Utmärkelsen Nit och Redlighet

Nit och Redlighet i rikets tjänst är en utmärkelse som tilldelas den som varit statligt anställd i 30 år eller har varit anställd i 25 år vid pensionsavgång.

Den som tilldelas NOR kan välja mellan:

  • en guldmedalj
  • ett dam- eller herrur av guld
  • en graverad kristallskål, Orrefors/Gunnar Cyrén
  • en slipad kristallskål Linnéa, Kosta Boda/Lisa Bauer
  • en konstvas, Kosta Boda/Ernst Billgren
  • en konstskulptur, Kosta Boda/Bertil Vallien.
Medalj av guld
Medalj av guld

 

Medalj:
För Nit och Redlighet i rikets tjänst

Medaljen präglas i 23 karat guld, väger 11 gram och har en diameter på 27,5 mm. Bandet för herrar är rakt, för damer en rosett. Medaljen levereras i ett etui.
Produktblad

Den som tilldelats NOR kan på eget initiativ – och på egen bekostnad – skaffa en miniatyrmedalj. Medaljen tillverkas och säljs av Svenska Medalj AB. Du behöver bifoga ett intyg från universitetet att du fått NOR. Kontakta Jeanette Peterberg, se nedan.

NOR-guldur
Dam-/herrur av guld

 


Armbandsur från Certina
Klockorna från Certina finns både som damur (24 mm i diameter) och herrur (33,5 mm i diameter). De är tillverkade i 18 karat guld och har reptåligt safirglas. Bandet är av läder med krokodilprägling.

Kristallskål från Orrefors
Kristallskål från Orrefors

 


Kristallskål från Orrefors/Gunnar Cyrén
Skålen från Orrefors är märkt med Riksvapnet och är signerad i botten "Orrefors Gunnar Cyrén". Skålen är 135 mm hög och har en diameter på 235 mm. Kristallskålen levereras i ett presentschatull, vikt 15 kg.

Kristallskål från Kosta Boda
Kristallskål från Kosta Boda

 


Kristallskål från Kosta Boda/Lisa Bauer
Skålen från Kosta Boda är formad, blåst och graverad för hand. Dekoren är skapad av konstnärinnan Lisa Bauer och mönstret speglar en småländsk Linnéa. Skålen är 190 mm hög och ca 205 till 150 mm i omfång. Kristallskålen levereras i ett presentschatull, vikt 1,1 kg.

Konstskulptur/Ernst Billgren
Konstvas/Ernst Billgren

 


Konstvas från Kosta Boda/Ernst Billgren
Ernst Billgren är ett med naturen och tillsammans med Kosta Bodas glasblåsare har han skapat denna vas "New friends" exklusivt för utmärkelsen NOR. Vasen är 265 mm hög, 130 mm i diameter och väger 2,1 kg.

Konstskulptur/Bertil Vallien
Konstskulptur/Bertil Vallien

 


Konstskulptur från Kosta Boda/Bertil Vallien
Bertil Vallien har skapat denna halvbåt "The sky is the limit" exklusivt för utmärkelsen NOR. Skulpturen är 310 mm hög, 95 mm lång, 90 mm djup och väger 2,5 kg.


Handläggning

Lönehandläggarna vid Personalavdelningen tar varje år fram uppgifter om de anställda som ska tilldelas utmärkelsen NOR. Inbjudan skickas i god tid till dem som berörs. Anställda som tycker att de har 30 år sammanlagd statlig anställningstid och inte fått någon inbjudan, kan ta kontakt med lönehandläggaren för sin institution vid Personalavdelningen. Orsaken kan vara att tidigare statlig anställningstid inte har meddelats till Lönesektionen.

Kontakt

För frågor om anställningar kontakta institutionens lönehandläggare.
Se Personalavdelningens lista över lönehandläggare.

För frågor om högtiden kontakta intendent Jeanette Peterberg,
e-post jeanette.peterberg@su.se eller tfn 08-16 15 51.