Stockholms universitet logo, länk till startsida

Ny bänk i Bergianska trädgården

Bergianska trädgården har fått en ny bänk vid den norra entrén, en donation gjord av Sven Palmgren till minne av hans fru Kersti.

Sven Palmgrens gåva till SU. Foto: Helena Björck

– Att donera en bänk var aldrig något som vi pratade om. Däremot kunde man under en period donera träd vilket vi funderade på, men det blev aldrig så.

När Kersti gick bort 2019 kontaktade Sven trädgården. Han fick veta att det fanns behov av fler bänkar vid den norra entrén (vid vattnet mittemot Bergshamra) och Sven bestämde sig för att donera en bänk. I februari 2020 var bänken på plats och Sven har besökt den några gånger. Han är nöjd med placeringen och hoppas att den ska vara till glädje för andra.

Sven och Kersti gick med i Bergianska Trädgårdens Vänner i början av 1990-talet när de flyttade till Stockholm. Trädgårdsintresset hade de med sig sedan tidigare, Sven besökte ofta handelsträdgården vid Frescati tillsammans med sina föräldrar. Därefter odlade de gemensamt trädgårdsintresset och besöken på handelsträdgården utvidgades till besök i Bergianska trädgården. Periodvis besökte de Bergianska varje vecka.

– Vi brukade börja besöket med en lång promenad längs med vattnet och avsluta med picknick.

En av deras favoritplatser ligger lite gömd på en höjd med vacker utsikt över Brunnsviken.

– Här fanns det en bänk förut, där kunde man sitta och äta lunch och njuta av utsikten.

Sven berättar att de till och med firade midsommar där några gånger. Nu besöker han trädgården lite då och då och njuter av omgivningarna. Han fortsätter att vara en trogen medlem i vänföreningen.

Bergianska trädgårdens bänkar står ute året runt och ger besökare möjlighet att stanna upp, njuta och reflektera. Men väder och vind sliter ut dem och fler bänkar behövs. Om du är intresserad av att donera en bänk eller att stödja trädgården på något annat sätt, läs mer på Bergianska trädgårdens hemsida eller kontakta ansvariga via e-post info@bergianska.se.
 
Stöd Bergianska trädgården

Bergianska Trädgårdens Vänner

På denna sida