Stockholms universitet logo, länk till startsida

Visningar

Följ med på en visning av konst, arkitektur eller historia vid Stockholms universitet! Vi erbjuder flera olika visningar som kan anpassas efter dina önskemål.

En visning är ett utmärkt sätt att lära känna Stockholms universitet och med en kunnig guide blir visningen både rolig och lärorik.

Konstintendent visar upp Spökslottet för tre åskådare. Foto: RIckard Kihlström
Konstintendent Camilla Hjelm visar upp Spökslottet under World Heritage Day 2020. Foto: Rickard Kihlström

Stockholms universitets samling består av omkring 4 000 konstverk av många olika tekniker, allt från de äldsta konstverken, från 1300-talet, i Spökslottet till nyligen utplacerade samtida konstverk från Statens konstråd på universitetsområdet i Frescati och i Albano. Utöver dessa verk finns på campusområdena även flera offentliga konstverk och byggnadsutsmyckningar från Akademiska Hus.

 

Spökslottet (Schefflerska palatset) från 1700-talet används idag som universitetets representationslokal och för olika interna arrangemang.

Interiör från Spökslottet, flera rum i fil. Foto: Jean-Baptiste Béranger
Interiör från Spökslottet. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Det finns mycket att visa i och berätta om Spökslottet. Vi erbjuder därför två visningar med olika inriktning.

Spökslottet - De gömda samlingarna

I Spökslottet på Drottninggatan finns ett flertal samlingar av äldre målningar, skulpturer och äldre inventarier som möbler, mattor och konsthantverk. Bland annat finns den Bergska donationen som består av flamländsk, holländsk, italiensk, fransk, tysk, engelsk och svensk konst från 1380–1800-tal, där den äldre målerisamlingen räknas som en av landets finaste. Där finns också 700 konstglasföremål från Agnes Hellners samling konstglas från Orrefors. Följ med på en visning i Spökslottet då du får se och höra om dessa gömda skatter men även lära dig mer om byggnaden och de vackra interiörerna.

Spökslottet - De senaste 100 åren

Spökslottet var från början en privatbostad men sedan 1927 har Stockholms universitet bedrivit verksamhet i byggnaden. Under visningen berättar vi till exempel om tiden då Zootomiska institutet, Konsthistoriska institutet och Rektors kansli arbetade här och hur vardagen skildrats av tidigare medarbetare. Visste du att det funnits stora akvarier med lungfiskar i huset och att det arrangerats kafferep med sång, musik och spex? Följ med på en historisk exposé över Spökslottets utveckling från att, med dess omgivningar, vara medelpunkten för Stockholm högskola till att idag fungera som universitetets representationsvåning.

Boka visning

Visningar kan bokas av personal vid Stockholms universitet men också av externa grupper. Max antal personer per grupp 25 st. Visningarna erbjuds på svenska och engelska. Byggnaden är en kulturhistoriskt känslig miljö och är inte anpassad för rörelsehindrade i rullstol/permobil.

Observera att vi fram till och med september, på grund av rådande restriktioner, inte kan hålla några visningar. Vi ber er återkomma i oktober med förfrågningar.

Betalning sker mot faktura. Avbokning sker senast en vecka före visningstillfället, därefter debiteras 500 kr/h för visningar. Vid avbokning på visningdagen debiteras hela avgiften.

Priser

1 timmes visning Priser inkl moms 6%
Ordinarie pris, under kontorstid 2500 kr
Pensionärer och konstföreningar, under kontorstid 1750 kr
Kvällar 3500 kr
1,5 timmes visning Priser inkl moms 6%
Ordinarie pris, under kontorstid 3150 kr
Pensionärer och konstföreningar, under kontorstid 2200 kr
Kvällar 3900 kr

 

Boka en visning i Spökslottet för externa grupper

Boka en visning i Spökslottet för medarbetare!

Mer om Spökslottet

Mer om universitetets konst och konstsamlingar

 

När det nya universitetsområdet i Frescati skapades i slutet på 1970-talet var den konstnärliga utsmyckningen i byggnaderna och på campusområdet ett självklart inslag. Till den nya modernistiska byggnadsutformningen tillkom nya konstverk som skulle samspela och skapa en harmoni med arkitekturen. Konsten togs fram i syfte att både berika och belysa det offentliga rummet. Här finns konstverk av bland annat Olle Baertling, Sivert Lindblom och Linda Shamma samt arkitektur av Ralph Erskine och David Helldén.

Drönarbild över Stockholms universitet i höstskrud.
Drönarbild över Aula Magna och Södra huset i höstskrud. Foto: Sören Andersson.

Universitetet får kontinuerligt låna ny konst från Statens konstråd för utsmyckning av arbets- och undervisningslokaler samt allmänna platser på universitetsområdet. Detsamma gäller även i det nya universitetsområdet Albano, som växer fram mellan KTH och universitetsområdet. Ambitionen med campus Albano är att samla verksamhet inom ett sammanhängande universitetsområde i nära anslutning till både Stockholms universitet och KTH. Det blir en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö som både binder ihop universiteten med varandra och med staden.

Vi erbjuder konst- och arkitekturvisningar med olika teman såväl i Frescati som i Albano. Våra guider är anställda av Stockholms universitet och visar gärna upp några av de intressanta byggnaderna inifrån.

Observera att vi fram till och med september, på grund av rådande restriktioner, inte kan hålla några visningar i Albano. Vi ber er återkomma i oktober med förfrågningar.

Boka visning

Visningar kan bokas av personal vid Stockholms universitet men också av externa grupper. Maximalt antal deltagare är 30 personer. Visningarna erbjuds på svenska och engelska. Betalning sker mot faktura. Avbokning sker minst en vecka före visningstillfället, därefter debiteras 500 kr/h för visningar. Vid avbokning på visningdagen debiteras hela avgiften.

Priser

  Pris (inkl moms 6%)
1 timmes visning, per grupp 2120 kr
1,5 timmes visning, per grupp 3180 kr

 

Boka en visning i Frescati eller Albano för externa grupper!

Boka en visning i Frescati eller Albano för medarbetare!

Mer om universitetets konst och konstsamlingar

 

Accelerator är en konsthall för samtidskonst som drivs av Stockholms universitet. Här kan du uppleva konst, ta en fika eller delta i ett tvärvetenskapligt samtal där konstnärer, studenter, forskare och allmänhet möts kring samtidens frågor. Ingen förbokning av besök till konsthallen krävs. Om du vill få en visning av Accelerator med ett större sällskap vänligen kontakta konsthallen direkt.

Accelerator

 

Varmt välkommen att kontakta oss om du vill ha mer information om visningarna eller om du har några frågor inför ditt besök! Observera att du bokar visningar i Spökslottet, Frescati och Albano direkt via knapparna intill visningsinformationen ovan. Visningar av Accelerator bokas istället via epost.

Konst och arkitektur, Spökslottet, Frescati och Albano

Camilla Hjelm, 1:e intendent, camilla.hjelm@su.se

Spökslottet och dess historia

Jeanette Peterberg, intendent Spökslottet, jeanette.peterberg@su.se

Accelerator

Frågor som rör konsthallen skickas till accelerator@su.se

På denna sida