Stockholms universitet logo, länk till startsida

Spökslottet

Spökslottet (Schefflerska palatset) på Drottninggatan, ett stenkast från Odenplan, donerades till Stockholms universitet (dåvarande Stockholms Högskola) 1924. I dag används 1700-talspalatset för universitetets representation, interna arrangemang, aktiviteter och möten.

I byggnaden finns delar av universitets konstsamlingar av äldre målningar, skulpturer, teckningar, grafik, porslin och äldre inventarier som möbler, mattor och konsthantverk samt den donerade Orreforssamlingen med konstglas. Konstsamlingarna används främst för utbildning och forskning, men visas även för förbokade grupper för såväl universitetets personal och studenter som för allmänheten.

Spökslottet sett från gatan
Foto: Jean Baptiste Béranger
 

Handelsmannen Hans Petter Scheffler, gift med Catarina Grill, förvärvade tomten vid nuvarande Drottninggatan 116 år 1697 och palatset uppfördes omkring år 1700. På tomten fanns en park, idag kallad Spökparken, med ett orangeri, lusthus och sidobyggnader. Gallergrinden, med spegelmonogrammet, på framsidan av byggnaden är från den tiden.

Egendomen förblev privatbostad under 1700- och 1800-talen och har bland annat bebotts av Wilhelmina Hierta, änka till publicisten Lars Johan Hierta (grundaren till Aftonbladet). Huset och parken donerades av familjen till Stockholms högskola, nuvarande Stockholms universitet år 1924.  

I byggnaden hade universitetsförvaltningen från 1920-talet sina tjänsterum och bottenvåningen användes för Zootomiska institutet och övervåningen för Konsthistoriska institutet. Under åren har Spökslottet även använts för ledningens representation och sammanträden. Vid 1960 överlämnades fastigheten med tillhörande park till staten i samband med att högskolan blev universitet.

År 1991 överfördes ansvaret för parken från staten till Stockholms stad och en omfattande upprustning genomfördes. Spökparken är en av få byggnadsminnesmärkta parker i Stockholm och utgör värdekärna inom riksintresset för kulturmiljövård Stockholms innerstad med Djurgården.

 

Visningar i Spökslottet inkluderar byggnadens historia, Stockholms universitets konstsamlingar av äldre konst, konstglas från Orrefors samt interiörerna.

Konstvisningar kan bokas av personal på Stockholms universitet men också av externa grupper. Visningarna erbjuds på svenska och engelska.

Läs mer och boka en visning här!

Läs mer om universitetets konst och konstsamlingar här.

 

E-post: spokslottet@su.se

Jeanette Gill Peterberg, Intendent
Telefon 08-16 15 51

Besöksadress
Spökslottet, Drottninggatan 116

Postadress
Stockholms universitet
Ledningssekretariatet
106 91 Stockholm

För frågor om universitets konstsamlingar kontakta istället Camilla Hjelm, 1:e intendent, camilla.hjelm@su.se

 

På denna sida