Stockholms universitet logo, länk till startsida

Milad Mohammadi, juridik/nationalekonomi/statsvetenskap - När Milad talar lyssnar folk

Redan som 22-åring tog Milad Mohammadi en juristexamen och samtidigt en kandidatexamen i statsvetenskap, båda vid Stockholms universitet. Två år senare, 2014, blev han utsedd till Årets talare. Hans drivkraft är att förändra samhället och kämpa mot diskriminering.

Milad Mohammadi kom till Sverige från Iran med sin familj när han var två år gammal och växte upp i ett miljonprogramsområde i Västerås. Han beskriver en uppväxt präglad av psykisk ohälsa och en känsla av utanförskap.

– Det är många människor i Sverige i dag som verkligen är utsatta. Det finns mycket diskriminering, vilket jag också har sett min egen familj drabbas av. Mina föräldrar har båda examen i ekonomi men de lyckades aldrig få jobb som ekonomer i Sverige, i stället har min mamma arbetat som sjuksköterska och min pappa som maskinoperatör, säger Milad Mohammadi.

Milad Mohammadi Foto: Valter Frank
Milad Mohammadi Foto: Valter Frank

I motiveringen till Årets talare, en utmärkelse som Milad fick 2014, står det: ”Milad Mohammadi har på bara något år fullkomligt slagit knockout på föreläsar-sverige. Med sin egen berättelse i centrum delar han med sig av inspiration och kunskap till allt från näringslivstoppar och samhällets beslutsfattare till ungdomar.”

 

Var blyg i skolan

– Jag är en introvert person och när jag var liten var jag väldigt blyg, men jag har aldrig haft problem med att tala inför folk. När jag gick i skolan sa min lärare till min mamma att ”när Milad talar lyssnar folk”, så det är nog någonting som jag har haft med mig från en tidig ålder.

När Milad föreläser för chefer och beslutsfattare försöker han få dem att inse värdet av att anställa personer med olika bakgrunder och när han föreläser för ungdomar försöker han få dem att tro på sig själva. Två år i rad har han välkomsttalat för studenter på juristprogrammet, men i år ska han välkomsttala för alla nya studenter vid Stockholms universitet. Rådet han ofta ger till ungdomar är att börja med visionen om sig själv:

– Vem vill du vara som person? Vad har du för drivkrafter? Vad vill du uppnå? Det är viktigt att ställa sig själv de frågorna för att få drivkraft att orka ta sig igenom en utbildning eller uppnå sina mål.

 

Vill stärka ungdomars självkänsla

Hösten 2016 startade Milad tillsammans med Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan, en högstadieskola som fokuserar på att stärka självförtroendet och självkänslan hos ungdomar i utsatta områden. Skolan drivs av en ideell och icke-vinstdrivande stiftelse. Utöver grundämnena ingår olika aktiviteter efter skoltid i skolans lokaler. Alla elever ska också få en praktikplats och en mentor från arbetslivet som kan fungera som förebild.

Milads mål för framtiden är att fortsätta föra fram sitt budskap om vikten av mångfald genom sina föreläsningar och att arbeta för att Järvaskolan ska bli en så bra skola som möjligt. Att han har jobbat hårt för att nå dit han är i dag förstår man när man hör honom berätta om sitt liv.

– Jag har försakat relationer, men jag försöker ta igen det nu. Jag försöker jobba mer strategiskt i dag, livet handlar inte bara om att kriga hårt.  

På denna sida