Stockholms universitet logo, länk till startsida

En termin i södra Tyskland

Andrea Amble, som studerar juridik vid Stockholms universitet, spenderade en termin som Erasmusstudent i staden Tübingen i södra Tyskland.

Jag mötte upp med juriststudenten Andrea Amble i Studenthuset för att höra henne berätta om sin tid som utbytesstudent på universitetet i Tübingen i Tyskland. Det verkar vara en fantastiskt mysig stad med gamla anor från 1400-talet och med mycket historia som även kretsar runt universitetet. Hon berättade om hur många av universitetets större fakulteter har samlat sina tillhörande byggnader i sin egen del av staden, vilket så klart gör det lättare att hitta men också gör att du mest träffar studenter som studerar på samma fakultet som dig själv.

 

Förberedde sig med intensivkurs i tyska

Om vi kommer tillbaka till Andrea själv och hennes erfarenheter: Det hela var ganska rörigt innan hon åkte och det var lite svårt att få information om kursval och annat administrativt. Detta ledde till att Andrea läste 80 hp över två terminer, vilket var tungt men hon är nöjd med alla kurser hon läst. Andrea åkte ner fem veckor innan terminen började för att läsa en intensivkurs i tyska. Nu pratade hon tyska sen innan men hon rekommenderar varmt kursen då den inte bara var språkförberedande, utan hon fick också hjälp med andra saker som hur universitetets onlinesystem fungerar och kursledarna anordnade också aktiviteter för de nya utbytesstudenterna. 

 

Tjusningen är att allt inte är som hemma

Universitetet hade ingen anordnad välkomstmottagning utan allt sådant fick Andrea fixa själv. Det som var ordnat var boende, det fick man önska innan. Svårigheten igen här var det byråkratiska, och det blev många vändor fram och tillbaka med papper innan Andrea lyckades få sitt boende. Trots att det låter mycket krångligt så vill hon påpeka att det alltid löser sig när man väl kommer dit. Självklart är det stressigt och man vill att allt ska vara ordnat innan man åker men så ser det oftast inte ut och hon vill lugna kommande studenter. Tjusningen med att åka till ett annat land är trots allt att det inte är som hemma och man får helt enkelt ta det lugnt och försöka lista ut hur saker och ting görs i sitt nya land.

 

Många kulturella evenemang

Hur var boendet som hon fick tillslut då? Jo, hon var väldigt nöjd med det. Hon bodde i en fräsch lägenhet i Südstadt tillsammans med två tyska studenter och hyran var så pass låg att Erasmusstipendiet räckte till det och lite till.
Livet utanför studierna hade mycket att erbjuda. Det var enkelt att promenera eller cykla runt i staden och insupa all historia och om man ville åka någon annanstans var det billigt att ta tåget till Frankrike, eller ett slott eller kloster i närheten. Tübingen anordnade många kulturella evenemang som jul- och chokladmarknad, jubileumskonserter för kända kompositörer, och det som kanske var mest spännande var ett båtrace där hela staden spärrades av och alla var involverade. Studenter klär ut sig, ska påla sig fram och ta sig runt en ö, och detta är en tradition som har pågått länge.

 

Annorlunda relation mellan studenter och professorer

Något speciellt som Andrea tycker är viktigt att veta är att det akademiska livet och sociala livet inte blandas i Tyskland, eller i alla fall inte i Tübingen. När man är på universitetet är man där för att studera, inte umgås. Detta är väldigt annorlunda från Sverige och kan göra det lite svårt att träffa nya människor. Det samma gäller relationen mellan professorer och studenter: den finns inte. Man ställer inte frågor under föreläsningarna och man mejlar definitivt inte. Mycket av arbetet faller på en själv då det är endast en föreläsning i veckan och resten är självstudier.

Sist vill hon tillägga att, att åka på utbyte är någonting man borde göra när man pluggar. Det är bara då man har chansen att göra det och det är en chans man ska ta! JUST DO IT!

Berättat för och skrivet av Amanda Wännman

Tübingen University Foto: Andrea Amble

 

På denna sida