Stockholms universitet logo, länk till startsida

Coronovirus - Information till utresande utbytesstudenter

På denna sida har vi samlat aktuell information med anledningen av den pågående corona-pandemin för dig som planerar att delta eller deltar i utbytesstudier.

This page in English

Hitta Stockholms universitets samlade information till studenter och medarbetare kring coronaviruset på su.se/corona.

Från och med 1 oktober 2021 avråder UD inte längre från icke nödvändiga resor för alla länder med anledning av coronapandemin. Däremot avråder UD fortfarande till en rad länder och områden av säkerhetsskäl.

Följ uppdateringar kring avrådan för det land/område du eventuellt ska åka på utbyte till på UD:s hemsida om avrådan: swedenabroad.se/sv/om-utlandet-for-svenska-medborgare/reseinformation/generella-rad-till-resenarer/

Information om UD:s arbete med anledning av coronaviruset: regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/

 

Innan ditt utbyte/utlandsvistelse

Eftersom situationen snabbt kan ändras och vi vet inte hur situationen kommer se ut när det är dags för dig att åka på utbyte, vad gäller UD:s avrådan eller i de länder där vi har partneruniversitet, uppmanas du som har blivit nominerad till utbyte att hålla kontakt med din handläggare om ansökningsprocessen samt söka kurser vid Stockholms universitet ifall att utbytet skulle bli inställt. 

Det är viktigt att du som student håller dig uppdaterad genom regelbunden kontakt med din utbyteskoordinator vid institution eller Studentavdelningen (om du åker genom centrala avtal eller nätverk).
 

Hitta specifik information gällande ansökan till Erasmus+ stipendier, m.m. på följande länkar:

Vid frågor kring Erasmus+, force majeure, m.m. kontakta: erasmusutbyte@su.se

Är jag berättigad att få Nordplus/Nordlysstipendiet om utbytet börja på distans? 
Enligt villkor beviljas Nordplus/Nordlysstipendiet enbart för fysisk mobilitet på plats.

Samtliga utresande utbytesstudenter från Stockholms universitet täcks av försäkringen Student-UT genom Kammarkollegiet. Notera att särskilda villkor gäller vid eventuella distansstudier samt när det finns en avrådan om resa från UD. Se mer om försäkringen Student UT och annan praktisk information inför ditt utbyte här: Praktisk information om utbytesstudier

Vid frågor kontakta Kammarkollegiet på följande mejladress: forsakring@kammarkollegiet.se

Om du har behov av stöd i samband med din utlandsvistelse vid personskador, olyckor, förändrat säkerhetsläge etc. där du behöver ha omedelbar assistans, kontaktar du Falck Global Assistance. De kan hjälpa dig snabbt på plats. 

Se Kammarkollegiets tips om saker att tänka på inför din utlandsvistelse. Hitta deras tips här.

Håll dig uppdaterad om utvecklingen lokalt både inför och under din utlandsvistelse. Detta kan göras genom svenska ambassadens reseinformation på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar. Kom ihåg att skriva upp dig på svensklistan i det land du befinner dig: swedenabroad.se/sv/svensklistan/

  • UD:s konsulära nödjour nås på +46 8 405 5005 för akuta konsulära nödsituationer.
 

Under ditt utbyte/utlandsvistelse

Hitta specifik information gällande ansökan till Erasmus+ stipendier, m.m. på följande länkar:

Vid frågor kring Erasmus+, force majeure, m.m. kontakta: erasmusutbyte@su.se

Läs information under rubriken Försäkring för utbytesstudenter (Student-UT) 

Studentorganisationer i Europa bistår gärna med stöd och hjälp på plats till internationella studenter. Studenter som befinner sig i ett annat europeiskt land kan kontakta lokala studentorganisationer med eventuella frågor, t.ex. kring studier och rättigheter, eller om det behövs hjälp i kontakt med vård och myndigheter (t.ex. om något behöver översättas). 

European Students Union (ESU) har en databas med kontaktinformation för sina medlemsorganisationer och eventuellt specifik information angående Coronaviruset. Listan uppdateras löpande. 
Erasmus Student Network (ESN) finns på plats på lärosäten över hela Europa och hjälper gärna de studenter som behöver stöd. Här finns en lista över nationella och lokala ESN-sektioner.

Även i länder utanför Europa kan det vara möjligt att kontakta nationella eller lokala studentorganisationer för stöd och rådgivning.  

På denna sida