Stockholms universitet logo, länk till startsida

Viktigt att student anmäler flytt till studieorten

Universitet och högskolor slår snart åter upp sina portar. Den som flyttar till en ny stad för att studera ska göra flyttanmälan till Skatteverket. Risken är annars att studenten går miste om både förmåner och rättigheter. Det är enkelt att göra flyttanmälan direkt på skatteverket.se.

En student som flyttar ska göra sin flyttanmälan till Skatteverket, så att rätt adress finns registrerad i folkbokföringen. Flyttanmälan görs enklast med hjälp av e-legitimation, till exempel Mobilt Bank-ID. I e-tjänsten syns också när flyttanmälan är färdiggranskad och klar.

– Den som är skriven där han eller hon bor får sin post till rätt adress, har möjlighet att söka bostadsbidrag, kan söka stipendier i kommunen och kan skaffa sig en hemförsäkring, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som söker vård ska i första hand vända sig till sjukvården på den ort där man är skriven.  

– Om du blir sjuk och inte är skriven där du bor kan det bli onödigt krångligt eftersom det är hemlandstinget som ska stå för kostnaden. Det händer ibland att en vårdinrättning hänvisar dig till att söka hjälp på den ort där du är folkbokförd, säger Ingegerd Widell.

Det finns dock fall då man inte ska vara skriven på studieorten. Ett exempel är om man har familj och barn på annan ort. Då ska man normalt vara skriven tillsammans med familjen.

Läs mer om flyttanmälan på Skatteverkets hemsida

På denna sida