Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att läsa till ämneslärare – egentligen? Fråga mig!

Hej! Jag heter Svante Wirtén och pluggar till gymnasielärare. Har ni några frågor eller funderingar om utbildningen får ni gärna ställa dem till mig!

 

 

Jag läser Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan vid Institutionen för ämnesdidaktik.

Sök kurser och program 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Svante! Jag funderar på att söka till Ämneslärarprogrammet och jag är lite nyfiken på hur det går till på ett seminarium. Är det ofta man har seminarier och hur brukar upplägget se ut? Tack på förhand! Lukas

Svar: Hej Lukas! Vad kul att du funderar på lärarprogrammet! Upplägget på utbildningen varierar lite mellan varje delkurs - ibland är det bara föreläsningar, ibland bara seminarium och ibland en blandning. Seminarium går oftast till så att man har något att läsa inför och som ska diskuteras, oftast i smågrupper först och sen i helklass. Det är lättare och mindre läskigt än vad det kan låta, alla på seminariet gissar lite och läraren är nästan alltid ute efter en diskussion, inte rätt svar. 

Angående hur upplägget ser ut så beror det också på kursen, men det är sällan man har undervisning på plats mer än två gånger i veckan, oavsett om det är föreläsning eller seminarium, så man har oftast gott om tid på sig att förbereda sig. Jag skulle gissa på att upplägget också varierar beroende på ämnena du väljer - om du har två humanioraämnen, som jag, är det nog mer seminarium, men om du har exempelvis ett språkämne och ett naturämne är det möjligt att du har mindre seminarium. 

Hoppas att svaret hjälpte! Det är bara att maila igen om något är oklart eller om du har fler frågor. Tack!

Med vänliga hälsningar, Svante Wirtén

____________________________________________________________________

På denna sida