Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Masterprogram i barn- och ungdomsvetenskap

Programmet ger dig kunskap om barns och ungas villkor och vardagsliv. Utbildningen behandlar frågor som rör barndom och ungdom, i samtiden och historiskt.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen att studera vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen!

Kvinnlig student som jublar när hon läser antagningsbesked från universitet. Foto:Alexandr Davydov/M

Tacka ja till din utbildningsplats

Du som har blivit antagen eller reservplacerad till något av våra program måste tacka ja till platsen senast den 22 juli.

Tacka ja eller nej på antagning.se

Du kommer även få ett välkomstmejl från institutionen i samband med att de andra antagningsbeskedet skickas ut den 28 juli från antagning.se. I välkomstmejlet hittar du information inför kursstart. Nedan finner du den viktigaste informationen sammanfattad.

Aktivera ditt universitetskonto

Aktiveringen av universitetskonton öppnar den 8 augusti.
Aktivera ditt universitetskonto här

När du har aktiverat ditt universitetskonto kommer du få en e-postadress som är kopplad till ditt SU-konto. För att du inte ska missa någon viktig information från Stockholms universitet eller institutionen bör du använda den adressen eller lägga till en eftersändelse till en annan e-postadress som du aktivt använder. Inställningar för detta kan du göra i ditt universitetskonto.

Registrera dig på dina kurser

Innan terminen startar måste du registrera dig på alla de programkurser du ska läsa under terminen. Du måste först ha aktiverat ditt universitetskonto för att kunna registrera dig.

Webbregistreringen är öppen 8-18 augusti. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats på programmet.

Så här webbregistrerar du dig:

 • Registrera dig i Ladok för studenter - du loggar in med ditt universitetskonto.
 • Gå till fliken "Aktuell utbildning".
 • Klicka på knappen "Registrering" för dina aktuella kurser för terminen.
 • Klicka på "Registrera mig".

Om du får problem med registreringen så kontakta utbildningsadministratören för termin 1 på programmet, senast den 18 augusti, så får du hjälp med registreringen.
Kontaktuppgifter till utbildningsadministratören hittar du längst ned på sidan under "Kontakt".

Reservantagning

Du som har blivit reservplacerad behöver tacka ja på antagning.se senast den 22 juli för att behålla din reservplats.

Du som har reservplacerats efter det andra antagningsbeskedet eller efter en sen anmälan, tackar ja till erbjuden plats direkt till institutionen.

Om vi kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked efter den 22 augusti när registreringsperioden avslutats. Ibland kan reservantagningen börja tidigare om det är många som tackat nej till sin plats innan terminstart.

Om du blir erbjuden en plats blir du kontaktad via mejl och/eller telefon. Du måste tacka ja till platsen inom ett visst datum som framgår i mejlet. Det är därför viktigt att du bevakar den e-post som du använde när du ansökte via antagning.se.

Introduktion för nya lärarstudenter

Du som ska börja ett av våra lärarprogram hittar viktig information om just ditt program och dina studier på följande sidor:

Introduktion till grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem

Introduktion till förskollärarprogrammet

Lärplattform

Vid Stockholms universitet används läraplattformen Athena. Du får information om hur du använder plattformen i ditt välkomstmejl och vid terminstart.

Läs mer om universitetets digitala verktyg och tjänster

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Studenter som sitter och diskuterar kring bord. Foto: Mostphotos/Racorn.
Foto: Mostphotos/Racorn.

Programmet är en mång- och tvärvetenskaplig utbildning inom barn- och ungdomsvetenskap med en tydlig förankring i det omgivande samhället. Med utgångspunkt i samhälls- och kulturvetenskapliga teorier studeras barns och ungas identitet och relationer i familjen, på fritiden, samt i skolan och andra institutioner. Utbildningen tar också upp hur synen på barndom och ungdom skiftar över tid och rum. 

Du får kunskaper inom barns och ungas uppväxt, livsvillkor och sociala interaktion i samhällsarenor som familj, skola, bostadsområde, media och civilsamhälle samt kritiska perspektiv på hur barn och ungdom formuleras.

Du har möjlighet att styra din profil av utbildningen genom valbara kurser om 30 hp och val av uppsatsämne för examensarbetet om 30 hp. Du kan exempelvis välja att fördjupa dig i ämnen om barn och unga i relation till migration, i relation till kultur eller barn och unga i utsatta livssituationer. Du kan också välja att studera delar av utbildningen utomlands via praktik eller examensarbete.

Från hösten 2022 kan du även välja en inriktning mot fritidshem. Inriktningen barn- och ungdomsvetenskap mot fritidshem ger fördjupade kunskaper kring barns fritid och fritidshem som samhällsarena. 

Masterprogram i barn- och ungdomsvetenskap med inriktning Fritidshem (FRIV)

Examen

Programmet leder till filosofie masterexamen i barn- och ungdomsvetenskap. Huvudområde är barn- och ungdomsvetenskap.

 

 • Programöversikt

  Programmet ges på helfart under två år och omfattar 120 hp.
  Under första terminen får du en introduktion till barn- och ungdomsvetenskapliga teorier, aktuell forskning inom området samt barns och ungas rättigheter.
  Under andra och tredje terminen läggs fokus på metodologi samt metoder som används inom barn- och ungdomsvetenskaplig forskning.
  Du läser också valbara kurser om 30 hp, vilket ger dig en möjlighet att profilera dig och fördjupa dig i ämnen som intresserar dig kopplat till barn- och ungdomsfrågor. Exempel på sådana ämnen är migration, barn i utsatta livssituationer, våld samt barns fritid.

  Du kan också välja att göra fältarbete eller praktik under utbildningens gång. Den sista terminen skriver du ett examensarbete om 30 hp. Både fältarbete och examensarbete kan du välja att göra utomlands. 

  I programmet ingår obligatoriska kurser om 90 hp (varav ett examensarbete om 30 hp). Du läser du valbara kurser om 30 hp sammanlagt.

   

  Valbara kurser - en möjlighet till profilering

  De valbara kurserna ger dig möjligheten att själv profilera dina studier efter ditt intresse. Kurserna ska dock ha koppling till barn och ungdom. Det är även möjligt, efter godkännandet av studierektor, att läsa valbara kurser om sammanlagt 15 hp på avancerad nivå vid andra institutioner vid Stockholms universitet eller vid andra lärosäten.

  Exempel på kurser du kan välja vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen:

   

  År 1

  Termin 1

  Termin 2

  År 2

  Termin 3

  Termin 4

  • Självständigt arbete för masterexamen i barn- och ungdomsvetenskap, 30 hp
 • Arbetsmarknad och karriär

  Med en masterexamen i barn- och ungdomsvetenskap kan du arbeta med exempelvis utredning och åtgärder inom kommuner och regioner, strategiskt arbete inom statliga myndigheter och i privat sektor.

  Barn- och ungdomsvetare arbetar ofta inom ideella organisationer som har fokus på barn- och ungdomsfrågor samt barns rättigheter. Kunskaper inom ämnet är också värdefulla inom yrken som (fritids)lärare, idrottsledare, socialarbetare, polis eller jurist. 

  Studier på forskarnivå

  Efter avklarad masterexamen är du även behörig att söka till forskarutbildning inom barn- och ungdomsvetenskap. 

  Läs mer om utbildning på forskarnivå

 • Kontakt

  Hitta till oss

  Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen finner du vid campusområdet Frescatibackehusen, Svante Arrhenius väg 21 A.

  Svante Arrhenius väg 21 A, Google maps.

  Hitta på Campusområdet, Stockholms universitet.

   

  Mer information och kontakt

  För mer information om innehållet i programmet kontakta programansvarig.
  För studievägledning och administrativa frågor kontakta utbildningsadministratören.

  Programansvarig Masterprogram i barn- och ungdomsvetenskap
  Utbildningsadministratör