Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Masterprogram i förskoledidaktik

Masterprogrammet i förskoledidaktik vänder sig till dig som har en förskollärar- eller lärarexamen, eller som har studier inom andra samhällsvetenskapliga ämnen som ger behörighet och som vill vidare i din karriär. Programmet ger även behörighet till forskarutbildning.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen att studera vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen!

Kvinnlig student som jublar när hon läser antagningsbesked från universitet. Foto:Alexandr Davydov/M

Tacka ja till din utbildningsplats

Du som har blivit antagen eller reservplacerad till något av våra program måste tacka ja till platsen senast den 22 juli.

Tacka ja eller nej på antagning.se

Du kommer även få ett välkomstmejl från institutionen i samband med att de andra antagningsbeskedet skickas ut den 28 juli från antagning.se. I välkomstmejlet hittar du information inför kursstart. Nedan finner du den viktigaste informationen sammanfattad.

Aktivera ditt universitetskonto

Aktiveringen av universitetskonton öppnar den 8 augusti.
Aktivera ditt universitetskonto här

När du har aktiverat ditt universitetskonto kommer du få en e-postadress som är kopplad till ditt SU-konto. För att du inte ska missa någon viktig information från Stockholms universitet eller institutionen bör du använda den adressen eller lägga till en eftersändelse till en annan e-postadress som du aktivt använder. Inställningar för detta kan du göra i ditt universitetskonto.

Registrera dig på dina kurser

Innan terminen startar måste du registrera dig på alla de programkurser du ska läsa under terminen. Du måste först ha aktiverat ditt universitetskonto för att kunna registrera dig.

Webbregistreringen är öppen 8-18 augusti. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats på programmet.

Så här webbregistrerar du dig:

 • Registrera dig i Ladok för studenter - du loggar in med ditt universitetskonto.
 • Gå till fliken "Aktuell utbildning".
 • Klicka på knappen "Registrering" för dina aktuella kurser för terminen.
 • Klicka på "Registrera mig".

Om du får problem med registreringen så kontakta utbildningsadministratören för termin 1 på programmet, senast den 18 augusti, så får du hjälp med registreringen.
Kontaktuppgifter till utbildningsadministratören hittar du längst ned på sidan under "Kontakt".

Reservantagning

Du som har blivit reservplacerad behöver tacka ja på antagning.se senast den 22 juli för att behålla din reservplats.

Du som har reservplacerats efter det andra antagningsbeskedet eller efter en sen anmälan, tackar ja till erbjuden plats direkt till institutionen.

Om vi kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked efter den 22 augusti när registreringsperioden avslutats. Ibland kan reservantagningen börja tidigare om det är många som tackat nej till sin plats innan terminstart.

Om du blir erbjuden en plats blir du kontaktad via mejl och/eller telefon. Du måste tacka ja till platsen inom ett visst datum som framgår i mejlet. Det är därför viktigt att du bevakar den e-post som du använde när du ansökte via antagning.se.

Introduktion för nya lärarstudenter

Du som ska börja ett av våra lärarprogram hittar viktig information om just ditt program och dina studier på följande sidor:

Introduktion till grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem

Introduktion till förskollärarprogrammet

Lärplattform

Vid Stockholms universitet används läraplattformen Athena. Du får information om hur du använder plattformen i ditt välkomstmejl och vid terminstart.

Läs mer om universitetets digitala verktyg och tjänster

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kvinnliga studenter som sitter och diskuterar vid laptop. Foto: Jens Olof Lasthein
Foto: Jens Olof Lasthein.

Utbildningen ger dig möjlighet till fördjupade kunskaper med olika vetenskapliga inriktningar om barn i förskoleåldern. Den ger också kunskap om förskolan som den första institutionen i utbildningssystemet. Du får träna din förmåga att söka och kritiskt analysera information från olika slags källor. I programmet får du utveckla förmågan att reflektera och handla med utgångspunkt från både vetenskapliga och praktiknära perspektiv.

Utbildningen kan ge dig möjligheter att arbeta inom ett flertal fält. Till exempel olika barnrättsorganisationer, som utredare eller verksamhetsutvecklare hos kommuner och myndigheter.

Programmet ges på heltid och är nätbaserat. Det innebär att merparten av undervisningen kommer att ges på distans via internet. Upplägget består av både självstudier och nätbaserad undervisning under dagtid. Undervisningen bedrivs främst genom seminarier som kräver ett aktivt deltagande av studenterna. Tillgång till webbkamera och headset/högtalare är därför nödvändig.

Förskoledidaktik är ett tvärvetenskapligt ämne som fokuserar på små barns livsvillkor, språk, lek, utveckling och lärande. I ämnet ingår också kunskap i hur lagar, läroplanen, politiska beslut och strukturella villkor påverkar förskolan, förskolläraryrket och barnen.

Examen

Programmet leder till Masterexamen inom huvudområdet förskoledidaktik. Det finns också möjlighet att ta ut en magisterexamen efter att ha fullgjort det första året, (60 hp, inklusive ett examensarbete om 15 hp).

 

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset