EXIL poesi är en app i mobilen med GPS-koordinater inomhus och du kan utgå från tre olika platser:

Guidade turer för den som vill görs sedan varje dag på bestämda klockslag, med utgångspunkt i de fysiska platserna under premiärveckan.

Poesi på fyra språk

Med hjälp av en karta i appen tar du dig sedan till poeternas digitala positioner och får lyssna på poesi, på svenska, engelska, persiska eller arabiska.

Efter varje dikt får du svara på frågor om hem, gräns och rötter och kan skriva ner dina reflektioner på en blogg i appen. Här knyts de fysiska platserna samman och publikens tankar blir synliga för alla samtidigt.

"I projektet ”EXIL – fria poeter på flykt” vill vi med poesins kraft stödja det fria ordet. Vi vill finnas på platser där vi inte förväntar oss reflektion kring existentiella och politiska frågor som främlingskap, tillhörighet och plats", säger Rebecca Forsberg, konstnärlig ledare för RATS Teater vid Stockholms universitet och EXILs regissör.

Tre exilpoeter

Nelly Sachs: född 1891 i Tyskland. Hon lyckades undkomma koncentrationslägren genom att fly till Sverige 1940 tillsammans med sin mor. Här levde hon och skrev poesi fram till sin död 1970. Ett viktigt tema i hennes diktning är Förintelsen. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1966.

Faraj Bayrakdar: född 1951 i Syrien. Han debuterade som poet 1979 innan han greps av den syriska underrättelsetjänsten, hölls fängslad och utsattes för tortyr under 14 års tid. Efter en omfattande internationell kampanj släpptes han fri och fann så småningom sin tillflykt i Sverige, där han nu lever och verkar.

Jila Mossaed: född 1948 i Iran, där hon publicerades på persiska innan hon flydde undan förföljelse och kom till Sverige 1986 tillsammans med sina två barn. Hon är nu en internationellt erkänd författare och har skrivit sex diktsamlingar på svenska.

Föreläsningar om exil

Under premiärveckan ges även föreläsningar med forskare från Stockholms universitet på temat exil på Kista bibliotek.

EXIL ett samarbete

EXIL - fria poeter på flykt är ett samarbete mellan Stockholms universitets digitala forskningsscen RATS och Kista Bibliotek, Kista Galleria, Stockholms universitetsbibliotek samt Hageby bibliotek och Mirum galleria i Norrköping.

Förutom RATS Teater står Östgötateatern i Norrköping bakom appen EXIL och ekonomiskt stöd ges av Statens Kulturråd. RATS Teater har tidigare gjort flera mobiltelefonföreställningar med fokus på publikens deltagande som Haimon, Maryam och Antigones dagbok.