Sarah valde att studera i Mexiko

Sarah läste först en termin i Paris med Erasmus+ och åkte sedan hela vägen till Mexiko för att läsa en termin där.

Sarah läste konst i Mexiko. Foto: Privat
Foto: Privat

Sarah Wallengren läste kulturvetarprogrammet vid Historiska institutionen, med inriktning konstvetenskap på Institutionen för kultur och estetik. Vårterminen 2017 gjorde hon ett utbyte vid Universidad Nacional Autónoma de México.

Hur kommer det sig att du valde att åka på utbytesstudier?

Jag ville testa någonting nytt och jag har alltid älskat att resa. Jag tycker också att resandet blir så mycket mer meningsfullt och givande när det är för en period som sträcker sig över en hel termin. Att bo någonstans i två veckor kallas turism medan att bo sex månader i ett annat land innebär att ta till sig en främmande livsstil och utvidga sina perspektiv.

Hur lätt/svårt var det att ansöka och vad var i så fall svårt?

Det var enkelt och praktiskt att registrera sig eftersom all information var klar och tydlig. Det enda som var lite svårt är att UNAMs universitet i Mexiko kräver många officiella dokument för kandidaturen, som till exempel, bevis på hög nivå på spanska och rekommendationsbrev från lärare.

Vilka kurser läste du och hur var det att studera där i jämförelse med Stockholms Universitet?

Jag läste praktiska kurser i konst där medan jag läser teoretiska kurser på Stockholms Universitet så det var väldigt annorlunda på ett positivt sätt. På min fakultet (Artes y Diseño) i Mexiko, så var atmosfären väldigt avslappnad och fri, vilket passade den kreativa miljön.

Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart (aktiviteter, välkomstinformation m.m.)?

Vid terminsstart var alla utbytesstudenter bjudna på ett trevligt och officiellt välkomsttal på universitetscampus. Det var lite svårt att registrera mig till alla kurserna jag ville, men efter den här etappen, så gick resten av terminen jättebra (både på det administrativa- och akademiska planet). Det fanns också en otrolig utbytesgrupp (PUMA-gruppen) som organiserade kulturella besök i Mexico city och resor utanför huvudstaden.

Hur bodde du, och hur fick du tag på bostaden?

Jag bodde i en jättefin lägenhet på 15m2 i Mexikos bästa kvarter: Coyoacan! Jag hittade lägenheten via en hemsida som heter: Segunda mano (https://www.segundamano.mx)

Hur skulle du beskriva en vanlig dag som student vid ditt värduniversitet?

Jag vaknade jättetidigt (6.30 am) eftersom min fakultet var utanför campus och ganska långtifrån centrum, i en satsdel som heter Xochimilco. Efter en snabb frukost (färsk mango!) så tog jag tåget i 30 minuter och fick gå ungefär 30 minuter för att nå min fakultet där jag tog konstnärliga ateljéer i Målning, Analog fotografi och litografi. Min fakultet var en vänlig, varm och otrolig levande miljö med olika konferenser, utställningar och kulturella aktiviteter som var organiserade där hela tiden.

Var det dyrt eller billigt att leva där? Hur långt räckte ditt Erasmusstipendium?

Det var otroligt billigt där med mat (bästa maten i hela världen) och boende. Studiestödet täckte gott och väl alla utgifter.

Mexikos fantastiska natur. Foto: Sarah Wallengren
Mexikos fantastiska natur. Foto: Sarah Wallengren

Nämn tre favoritställen som du upptäckte i din nya hemstad.

La casa azul (Frida Kahlo), Museo Nacional de Antropología, och mina tre favoritkvarter: Condesa, La Roma & Coyoacan

Har du några tips och råd till andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?

Det bästa är att söka boende direkt på plats istället för att göra det innan, från Sverige. Vad jag gjorde var att reservera en Airbnb de fyra första nätterna för att kunna söka och besöka lägenheter.

 

Kontakt

Utbyteskoordinator

Maarit Hämäläinen
E-post: exchange.ike@su.se
Rum: 203
Telefon: 08-16 14 71

På denna sida