Kommunicerar hållbarhet

Från UD till svenska ambassaden i Tanzania till PR-byrån Prime. Anna Skantze har erfarenhet från både den statliga och privata sektorn.

 Varför valde du att läsa statsvetenskap?

Bild på tidigare studenten Anna Skantze.
Foto: Sofie Trosell/Stockholms universitet.

– Jag började läsa litteraturvetenskap och konstvetenskap, men jag hade flera kompisar som läste statsvetenskap och jag tyckte det verkade spännande så jag testade. Jag var också intresserad av samhällsfrågor och var bland annat engagerad i Amnesty.

– Under min studietid reste jag mycket och var intresserad av globala frågor så jag tog chansen att skriva min D-uppsats utomlands genom det så kallade Minor Fields Study-stipendiet*. Jag var på Västbanken och skrev om civilsamhället där kopplat till rörelsefrihet.

Vilket var ditt första arbete efter utbildningen och vad arbetar du med idag?

– Jag gjorde min praktik på Utrikesdepartementet, på enheten för utvecklingspolitik, och när min praktik var slut så fick jag ett vikariat där. Jag blev kvar i tre år. Sedan sökte jag en tjänst via Sidas program för Bilaterala Biträdande Experter (BBE). Tanken med BBE-programmet är att förbereda yngre akademiker för tjänst inom det bilaterala utvecklingssamarbetet. Jag blev stationerad på svenska ambassaden i Dar Es-Salaam i Tanzania där jag arbetade som biståndshandläggare. Efter två år flyttade jag tillbaka till Sverige och började då jobba som projektledare på Prime. Jag hade jobbat med biståndsfrågor inom staten i fem år och ville testa att jobba inom den privata sektorn. På Prime arbetar jag med hållbarhetsfrågor och fungerar som rådgivare och kommunikatör till företag som vill kommunicera sitt arbete med social och ekologisk hållbarhet.

Vilken nytta har du haft av din utbildning?

– Jag fick en bra grund att stå på vad gällde utvecklingsfrågorna. Och praktiken och MFS-studierna var bra meriter när jag sökte jobb. Däremot är utbildningen väldigt teoretisk och jag kunde ibland sakna kopplingen till arbetslivet.

Om du fick ge nyutexaminerade ett karriärtips, vilket skulle det vara?

– Gör praktik – det är mitt bästa tips - och våga säg till alla att du söker jobb! Tänk på att alla du möter kan vara en potentiell arbetsgivare i framtiden.

*Sida ger genom sitt Minor Field Study-stipendium möjlighet för studenter att tillbringa 8-10 veckor i ett utvecklingsland för att utföra en mindre fältstudie som underlag för en kandidat-, magister- eller masteruppsats. Läs mer här om MFS.

Namn: Anna Skantze
Pluggade: Masterprogram i statsvetenskap.
Arbetar nu: Projektledare på Prime

 

På denna sida