Utbildning som ger bred kunskap

Victor Sjölander läser Politices kandidatprogrammet i nationalekonomi och statsvetenskap (Pol. kand-programmet). Det bästa med utbildningen tycker han är kombinationen av politik och ekonomi som ger en bred förståelse för hur samhället fungerar.

Bild på studenten Victor Sjölander.
Victor Sjölander studerar Pol. kandprogrammet. Foto: Stockholms universitet.

Varför valde du denna utbildning?

– För att jag har ett stort intresse för samhällsfrågor. Egentligen var jag inte jätteintresserad av politik från början men ju mer jag har lärt mig under utbildningens gång desto större har mitt intresse blivit. Att programmet även inkluderade nationalekonomi såg jag som ett mycket bra komplement.

Vad är det bästa med din utbildning?

– Det bästa med min utbildning är att jag får en bred förståelse för hur samhället fungerar och att jag får kunskap om både politik och ekonomi och hur dessa hänger samman. Man har också möjlighet att studera en termin utomlands under utbildningen. Jag åkte till Aix en Provence i Frankrike och pluggade. Det var fantastiskt.

Vad är mest utmanande?

– Nationalekonomin har varit det mest utmanande. Du får lägga ner en del tid på matten i början men när du väl gjort det så är ämnet roligt.

Vad tycker du om studentlivet vid Stockholms universitet?

– Vi som läser Pol. kand-programmet har en egen studentförening - Stockholm universitets Politicesstuderande. De arrangerar bland annat en insparksvecka för nya studenter. Det gör det mycket lättare att lära känna alla och skapar en bra sammanhållning i klassen. Sedan kan man ju även delta i Samhällsvetenskapliga studentföreningen.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag ska läsa ett masterprogram. Sedan vill jag arbeta med freds- och utvecklingsfrågor exempelvis på Folke Bernadotteakademin eller inom försvarsmakten. Jag planerar att göra en termins praktik under min masterutbildning för att få möjlighet att prova vad som är intressant.

Har du några tips till blivande studenter?

– Tänk på att en omtenta inte är så läskigt som det låter. Och var ute i god tid om du ska boka grupprum i biblioteket – de är eftertraktade!

Namn: Victor Sjölander
Läser: Politices kandidatprogrammet i nationalekonomi och statsvetenskap

På denna sida