Studentambassadörerna intervjuar varandra - Amanda

Under hösten 2020 var Amanda och Madeleine studentambassadörer för Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. De går olika program, men har ändå en del gemensamt. Här är det Madeleine som ställer frågor till Amanda.

Studentabassadör_Amanda_Dahlgren
Studentabassadör Amanda Dahlgren. Foto: privat.

Hur var det att börja studera? Vad är den största omställningen från att arbeta?
Jag väntade tre år från det år att jag tog studenten till att börja studera. Anledningen var just att jag för tillfället var skoltrött och fann ingen motivation till att studera på en gång. Och sen var det ju också så delat med att jag letade efter kurser och så. Jag ville inte plugga bara för att plugga, då valde jag hellre att jobba. En stor skillnad mellan att arbeta och studera är att jag har mer fritid nu. Och självklart måste jag studera under den fritiden, men jag tycker om friheten i det att jag kan välja mycket själv när jag vill studera.

Berätta om din utbildning och om vad några delkurser handlar om?
Jag går nu min tredje termin inom barnkultur. Och självklart är det mycket fokus på vad barnkultur är. Förr tänkte jag att jag tycker om barnlitteratur och det går säkert in här och sökte utbildningen, vilket det gör, men jag hade inte riktigt uppfattat att det var så mycket mer än det. Under den första terminen så var det en delkurs som handlade mycket om just barnlitteratur, medan en annan vi hade som handlade om barnfilm. Det är strukturerat och uppdelat för att ge en bra bas, vilket jag tyckte var jättekul. 

Du har varit inne på det lite redan, men vad var dina tankar innan utbildningen kring barnkultur? Och hur ser du på barnkultur nu? 
Jag var inte riktigt insatt i vad ämnet barnkultur var för något, men jag tyckte att det lät kul och intressant. Det var inte heller så att jag var helt säker på att jag kommer studera alla tre terminer av det här. Sen i och med att jag har tyckt att det varit så kul, jag har känt att det har varit givande. Och sen har lärarna gjort det på ett så bra och roligt sätt. Eftersom jag inte hade någon aning om vad jag kunde förvänta mig så har det verkligen varit en superupplevelse. 

Har utbildningen förändrat din syn kring något specifikt område? 
Ja, det kan jag säga, min syn på barnkultur i stora hela. Till exempel att det finns olika sorters barnkultur, varav en är det som kallas för "kultur gjorda av vuxna för barn". Och den kan man dela upp ytterligare i vad syftet är. Om det är att tjäna pengar eller om det är det att lära barnen någonting. 

Kom ihåg att du är här för din egen skull. Lägg upp studierna smart och försök att göra alla uppgifter i tid. Det kommer vara så mycket lättare i det långa loppet.

Vad ser du att den här utbildningen kan leda till i framtiden? 
Just nu när det har varit så bra, så skulle jag vilja studera vidare inom barnkultursfältet. 
Jag vet att vi kan ta en master inom barnkultur, men är lite osäker på vad mer som erbjuds inom fältet. Sen har jag inte riktigt tittat superlångt in i framtiden, men då jag har tyckt att det varit så roligt så skulle jag vilja stanna kvar så länge som möjligt. Och just forskningsdelen tycker jag låter jätteintressant och det har ju mycket att göra med att det är sådant litet fält. Det är ju egentligen ganska få människor som arbetar inom det om man jämför med andra större fält, vilket gör att nästan alla känner varandra och allt som vi läser är in princip skrivet av våra lärare. 

Avslutningsvis, vad har du för tips till studenter som kommer nya till universitetsvärlden?
Jag skulle rekommendera att verkligen våga utforska campus. Man tjänar på att tidigt lära sig var biblioteket, bokhandeln, restauranger, och så vidare, finns. Jag vet att jag var lite nervös inför tanken på att gå runt bland alla studenter som redan vet hur allt fungerar, men det är definitivt värt det. Om dina kurskamrater har mer erfarenhet, fråga dem om tips! Om de inte har det, utforska tillsammans! 
Sist men inte minst, kom ihåg att du är här för din egen skull. Lägg upp studierna smart och försök att göra alla uppgifter i tid. Det kommer vara så mycket lättare i det långa loppet.

På denna sida