Mikro-intervju med nya studievägledaren Johan Andersson

Johan Andersson är institutionens nyaste studievägledare och vi ställde några frågor till honom om hur det är att jobba som studievägledare.

Johan Andersson, porträttbild.

Du har ju inte varit här så länge, hur är det att börja som studievägledare på en ny institution?
- Gudskelov inte ovant! Två anställningarna innan var ju att hoppa in för en sjukriven resp föräldraledig så börjat vänja mig vid att vara "kringresande vägledare"😊. Nu hoppas jag ju bli kvar här: Oerhört välkomnande och bra kollegor, och (överlag) trevliga studenter att ha att göra med. Mycket mer självgående än på Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) där jag hade "resursarna" (studenterna med särskilt pedagogiskt stöd) nästan bokstavligt sittande i knät. Klart det kan vara en nackdel att inte vara socionom i grunden - samtidigt, det var en större omställning på TÖI - jag hade läst 0 hp språk... Socialt arbete är ju ändå en samhällsvetenskap och jag tycker jag kommit in i och lärt mig under resans gång.  

Hur ser ditt arbete ut såhär års, månaden före jul?
- Normalt är ju detta "lågsäsong" men att jobba på en institution är betydligt mindre "cykliskt" än centralt. Oroade 7:e terminare som vill boka mer av typen "karriärvägledningssamtal", ansökningar om tillgodoräknanden, Sacomässa på tors och fredag... Det händer liksom saker hela tiden. Kul!

Vilket skulle du säga är ditt viktigaste mål för dig på jobbet?
- Få ut så pass bra socionomer som möjligt på arbetsmarknaden! Och rätt tjej eller kille på rätt plats! Och att hjälpa t.ex. resursare så gott det går.

Johan Andersson