Mer information om Grundläggande utbildning i psykoterapi
Utbildningen riktar sig till socionomer i människovårdande yrkesarbete. Den syftar till att ge ökad kompetens i detta arbete samt kan ge behörighet till legitimationsgrundande vidareutbildning i psykoterapi.
För dig som är socionom, arbetar med psykosocialt arbete och är intresserad av att arbeta psykoterapeutiskt erbjuder vi utbildning i grundläggande psykoterapi. Kursen syftar till att ge ökad kompetens i detta arbete samt att ge behörighet till legitimationsgrundande vidareutbildning i psykoterapi
Kursens upplägg
Kursen är inriktad på såväl individualpsykoterapi som familjeterapi och innehåller psykodynamisk teori i nya perspektiv, systemisk teori samt orientering i kognitiv teoribildning. Utbildningen är anpassad till socionomers yrkesområde.
Kursen ges på halvfart under fyra terminer och består av teoretiska moment, eget psykoterapeutiskt arbete samt handledning i grupp på detta arbete. Kursen omfattar åtta (8) teoretiska delkurser (240 h), 4 tillämpningsdelkurser (120 h) samt lärarlösa integrerande seminarier (60 h).
Kursens innehåll och förväntade studieresultat
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Kursen består av tre parallella delar: teoretiska studier, eget psykoterapeutiskt arbete samt handledning i grupp på detta arbete. Kursen är inriktad på individual- och par/familjeterapi och inleds med det individualpsykoterapeutiska arbetet. Kursen ges på halvfart under fyra terminer.
- Integrera psykoterapeutisk teoretisk kunskap med klinisk tillämpning.
- Förstå innebörden av begreppet psykoterapeutisk allians och kunna etablera sådan med patienten i det psykoterapeutiska arbetet.
- Beskriva och förstå den egna personens (terapeutens) betydelse i psykoterapeutiskt arbete.
- Beskriva och förstå ramfaktorers betydelse i psykoterapeutiskt arbete.
- Beskriva, analysera och kritiskt granska föreställningar och teoretiska perspektiv inom det psykoterapeutiska området.
- Förstå och uppvisa kunskap om etiska regler och patientsäkerhet samt dess betydelse för det psykoterapeutiska arbetet.
- Omsätta ovanstående kunskaper i redogörelse och analys av två psykoterapeutiska processer.
- I ett självständigt uppsatsarbete undersöka och analysera en forskningsfråga inom det psykoterapeutiska området.
- Diskutera forskningsfrågans samt uppsatsresultatets betydelse för5 psykoterapeutiskt arbete.
Behörighetskrav för utbildningen
- Socionomexamen eller motsvarande
- Minst två års arbete i människovårdande arbete efter grundexamen.
- Anställning inom psykosocial- psykiatrisk- eller omsorgsverksamhet och där kan bedriva kvalificerat behandlingsarbete med vuxna och unga vuxna individer, par/familjer inom utbildningens ram.
Urval bland behöriga sökande görs med hjälp av meritvärdering d.v.s. en sammanvägd bedömning av:
- Relevant yrkeserfarenhet
- Pågående yrkesarbete
- Möjlighet till patienttillgång avseende både individualpsykoterapi och par/familjepsykoterapi
- Relevant utbildning utöver socionomexamen såsom teoretiska kurser inom vård och behandlingsområde på universitets och högskolenivå.
- Relevant handledning i psykosocialt arbete
- Egen psykoterapi
Full beskrivning av hur du går till väga för att söka utbildningen hittar du i den digitala kurskatalogen när nästa ansökningsomgång startar under våren 2022.
Kontakt

- Besöksadress
Campus Albano
Hus 2
Plan 3
Rum F2317
Albanovägen 18
Senast uppdaterad: 9 april 2021
Sidansvarig: Institutionen för socialt arbete