Studera hos oss

Vill du studera hur människors beslut påverkar samhället och ekonomin? Nationalekonomi handlar bland annat om hur människor fattar beslut och om hur dessa beslut kan påverka både dem själva, omgivningen och hela samhällsekonomin.

Möt Hedda Thorell som läser nationalekonomi hos oss.

 


Nationalekonomi ingår i flera kandidatprogram, men du kan även läsa fristående kurser i nationalekonomi med inriktning mot olika områden som exempelvis finansiell ekonomi, utvecklingsekonomi, arbetsmarknadsekonomi, klimatet och ekonomin, eller internationell ekonomi. Våra lärare är även forskare, ofta med uppdrag utanför universitetet vid t ex Riksbanken, Finansutskottet, Marknadsdomstolen, vilket vi ser som viktigt för att knyta vår undervisning till det omgivande samhället. Genom att vara student hos oss kan du ta del av fördelarna av att läsa vid ett huvudstadsuniversitet med närhet till statliga institutioner och samhällsrelevanta organisationer.

Läs mer om nationalekonomi

Våra utbildningar

Nya Nationalekonomprogrammet

 

Simon berättar om sin dröm, varför han studerar nationalekonomi och om att läsa på Stockholms universitet.

 


Anna Seim, lärare och forskare, berättar lite om ämnet nationalekonomi, varför det är bra att plugga i Stockholm och vad man kan jobba med efter studierna.

 


Frida och André, studenter, berättar om hur det är att plugga nationalekonomi, varför de har valt Stockholm, jobb efter studierna och sist men inte minst - studentlivet.

 


 

 

 

Vill du plugga och bo i en stad där du kan ta del av stadens puls och kultur och samtidigt vara nära naturen? Stockholms universitet är vackert beläget norr om Stockholm mitt i världens första nationalstadspark. Storstaden med kultur och nöjesutbud är bara några minuter bort och precis utanför dörren finns den unika naturen i området Frescati. Här finns fina promenadvägar och i de närliggande skogarnas stigar och utomhusgym finns det möjlighet för både fysisk aktivitet och rekreation. Vill du promenera vid vattnet så finns Brunnsviken och Mälaren bara ett stenkast bort. Vid Stockholms universitet har du friheten att välja din studiemiljö. Välkommen till ett modernt universitet i huvudstaden!

Studentlivet

 

Arbetsmarknad och karriär

Som nationalekonom kan du arbeta inom offentlig, privat och ideell sektor. Exempel på offentliga arbetsgivare är departement, statliga myndigheter, Sveriges Riksbank, kommuner och regioner. Detta kan rymma arbeten som handlar om allt från statens budget till miljö- och biståndsekonomi. När det gäller den privata sektorn rör det sig om banker, finansinstitut, stora företag eller intresseorganisationer.

 

På denna sida