Nordkurs sommarkurser i Norden för studenter i Sverige
Vill du ha mer nordiska språk och nordisk litteratur i din utbildning? Då kan du åka till Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island och Norge på Nordkurs sommarkurs. Det är en fantastisk möjlighet att få se våra grannländer på nära håll och samtidigt lära dig mer om Nordens språk och kulturer. Du lär dig språket på plats där det talas, fördjupar dig i landets litteratur och utvecklar din interskandinaviska språkförståelse när du träffar kurskamrater från de olika nordiska länderna.
Kurser i Sverige för dig som är student i övriga Norden

Kurskrav

Du måste vara registrerad student i Sverige för att få gå kurs i något av de övriga nordiska länderna. Du kan alltså inte vara student i något av de övriga nordiska länderna.
Kursinnehåll
Information om samtliga kurser, ansökningsinformation och ansökningsformulär finns på Nordkurs (danska) huvudwebbplats nordkurs.org.
Nordkurs – sommerkurser i Norden (nordkurs.org)
Kursperiod

Kurserna ges vanligtvis i juni–juli under ca tre veckor och arrangeras av olika universitet och högskolor i Norden, t.ex. Århus, Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Tórshavn, Nuuk, Reykjavik, Bergen, Oslo, Tromsö och Trondheim.
Sök senast 1 april 2022

- Antagningen öppnar efter nyår och sista ansökningsdag är 1 april 2022. Du får besked om du är antagen i april.
- Information om samtliga kurser, ansökningsinformation och ansökningsformulär finns på Nordkurs (danska) huvudwebbplats nordkurs.org.
Ansökningsformulär (ansøgningsskema) på nordkurs.org
Språkkunskaper

En förutsättning för att bli antagen till kurserna i övriga Norden, är att du har grannspråksförståelse av danska och norska samt förstaspråksnära kompetens i svenska. Detta gäller även kurserna på Island, Grönland och Färöarna. Engelska används inte.
Stipendium och studiemedel

Stipendium
Du som blir antagen till en Nordkurs sommarkurs får ett stipendium som är beräknat att täcka kostnader för resa och bostad på studieorten, baserat på aktuella uppgifter från resebolagen.
Det är är därför viktigt att du är beredd att delta i kursen om du blir antagen. Om du inte kan fullfölja kursen, riskerar du att få betala tillbaka delar av eller hela stipendiet.
Stipendiet betalas ut av vår institution om du ska gå kurs i övriga Norden.
Studiemedel
Kurserna är värda 10 ECTS-poäng och berättigar till studiemedel. Vänd dig till ditt hemuniversitet eller CSN som administrerar studiemedel i Sverige.
Särskilda behov och reseförsäkring

Om du har funktionsnedsättning och särskilda behov eller önskemål som rör tillgänglighet och/eller mat/diet bör du meddela din kursansvariga/kursplats det, så fort du är antagen.
Du bör ha reseförsäkring.
Kontakt

- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 361, plan 3
Universitetsvägen 10 D
För tillgodoräknanden o.d. ska du kontakta din studievägledare vid ditt hemuniversitet.

- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 621, plan 6
Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag 10–11 och 15–16
Torsdag 10–11
Senast uppdaterad: 29 april 2022
Sidansvarig: Institutionen för svenska och flerspråkighet