Studera fysik i Stockholms vackraste hus

Fysikum har sina lokaler i AlbaNova. Precis intill AlbaNova håller det också på att byggas ett helt nytt campusområde Albano, som kommer knyta ihop AlbaNova med Frescati campusområde.

Albanova Photo by Florian Kühnel
Foto: Florian Kühnel

Fysikum ligger i AlbaNova och delar lokaler med Institutionen för astronomi samt delar av Kungliga Tekniska högskolan KTH (som inkluderar fysik samt bioteknologier). I samma områden finns även Nordita (Nordic Institute for Teoretical Physics). AlbaNova ligger en kort promenad bort från Stockholms universitets huvudcampus Frescati och bara några minuters tunnelbanefärd från Stockholms centrala delar. Den ligger också bredvid en nationalpark som bjuder på fina promenader både sommar och vinter.

Byggnaden AlbaNova ritades av den belönade arkitekten Henning Larsen och invigdes av kung Carl XVI Gustaf 2001. År 2001 blev den utsedd till "Stockholms vackraste hus". I byggnaden finns både stora föreläsningssalar och mindre grupprum. Det finns också en lunchrestaurang och ett lunchrum för studenter med tillgång till mikrovågsugnar.

Nytt campus knyter ihop AlbaNova och campus Frescati

Albano är ett helt nytt campus som ska byggas mitt emellan, och knyta ihop, AlbaNova och campus Frescati. Flera andra institutioner på Stockholms universitet och andra forskningscentra kommer att flytta in i det nya området Albano, inklusive Matematiska institutionen där våra studenter ofta deltar i några grundkurser. Byggnaderna i området kommer att bestå av både kontors- och undervisningsmiljöer och det planeras att byggas ungefär 1 000 studentbostäder.

Som student på Fysikum kommer du inte bara få tillgång till moderna lokaler med närhet till både natur och stad, utan också till det nya framtida campusområdet med allt ifrån undervisningslokaler till studentbostäder.

De flesta av Fysikums kurser hålls på AlbaNova campus. Undantaget är kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också på KTH campus eller andra institutioner.

Mer information om undervisningslokaler, föreläsningssalar, labbhuset och hur du hittar har vi samlat här:

Hitta på AlbaNova

Hitta på Karolinska Sjukhuset

Som student på Fysikum har du tillgång till både lunchrum och studieplatser på AlbaNova, och behöver inte lämna campusområdet. I anslutning till studieplatserna finns också mindre grupprum för studier i grupp.

Hitta studie- och matplatser

På denna sida