Bokomslag_En_sten_i_magen.
En sten i magen Rättigheter för barn utan undantag antologi, 2020, Styx bokförlag.

Rubriken till antologin är hämtad från Rebecca Örtmans drama ”En sten i magen”, där tre barn leker och prövar olika roller och uttryck som de erfarit från en omgivande vuxenvärld.
Pjäsen inspireras av det tacktal ”Aldrig våld”, som Astrid Lindgren höll 1978 när hon tilldelades den tyska bokhandelns fredspris. Talet belyser våldets mekanismer som främst drabbar barn och är aktuellt än i dag.

Projekt vid Barnrättscentrum

Antologin är del av projektet “Aldrig våld” vid Barnrättscentrum på Stockholms universitet. Detta leds av Rebecca Örtman, och medverkande forskare är Rebecca BrinchMargareta Aspán, och Malena Jansson.

Podd-samtal

Under oktober har projektet arrangerat tre publika podd-samtal om barns rättigheter i anslutning till antologins realease.

De finns att lyssna på här: 
https://soundcloud.com/dramaqueensthlm

Om projektet Aldrig våld

Margareta Aspán medverkade i SvD:s "Under strecken" med artikeln "Pippi en viktig röst i kampen för barns rätt" appropå att det i år 75 år sedan Pippi publicerades och blev sinnebilden för frihet från vuxnas översitteri och örfilar, och författaren Astrid Lindgrens språkrör i kampen för barns rättigheter.

Malena Jansson, medverkade i SvD:s "Under strecken" med artikeln "Värt att tänka på när barnet fastnat i mobilen"