Centrum för barnkulturforskning håller varje år en välbesök och omtyckt barnkultursymposium. I år var det inte bara det usla vädret som stod i vägen. Med ett vakande öra till senaste nytt från Stockholms universitets ledning angående förhållningsregler med tanke på Cornavirusets framfart, så genomfördes ändå årets symposium. 

Vad är film idag?

CBK_2020_DSC_0797.JPG
Malena Janson, BUV, presenterar Linda Sternö.

Linda Sternö, lektor i filmisk gestaltning på Göteborgs universitet var på plats och talade om barn och film, och hur en undersökande verksamhet kan sätta de vuxna på prov och få dem att ifrågasätta sig själv och vad film egentligen är och kan vara?
Hon visade fillmlipp där barn själva fått filma och det var inte alltid det var så lätt att hänga med i svängarna. 

Spel som åskådarmedium

CBK_2020_DSC_0826.JPG
Björn Sjöblom föreläste om datorspel och dess kultur.

Björn Sjöblom, lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms Universitet talade om fenomenet datorspelskultur och vad som lockar unga till att följa andra som spelar på nätet. Han menar på att det behövs en utvidgad förståelse för spelkulturen. Det är något som barnen samtalar om, som de leker och dansar, som blir pyssel och bilder, som de ser på Youtube och webben och som de följer som publik.

5,7 miljoner verk på nätets största site för Fanfiction

CBK_2020_DSC_0832.JPG
Kee Lundqvist, själv en aktiv fanfictionförfattare.

Ett annat kulturfenomen som väcker frågor är fanfiction som Kee Lundqvist, folkbibliotekarie på Sävjabiblioteket i Uppsala berättade om. Hur fängslande det kan vara att få stanna kvar i sina favoritkaraktärers värld, själv styra vad som ska hända och diskutera det på nätet. Hon beskrev självaste Dante som en fanfictionförfattare, inspirerad av Bibeln och berättade om de sociala kontakter och aktiviter som engangerar människor runtom i världen.

För mer information om alla föreläsarna, hela programmet och för att beställa tidigare Barnkultursymposers föreläsningar, se www.barnkultur.su.se