Jonas Collin i filmstudio. Foto: CeUL
Jonas Collin. Foto: CeUL

Kursen som hjälper dig bli riktigt bra på att göra videofilmer. Du lär dig hela processen från koncept till manus till inspelning, redigering och publicering. Här producerar du en film under handledning.

Jonas Collin som håller i kursen är mediepedagog och producent vid Centrum för universitetslärarutbildning och Institutionen för data- och systemvetenskap, där han är ansvarig för en professionell studio. Jonas har över 20 års erfarenhet av videoproduktion och har haft ett stort antal workshoppar och kurser riktade mot just högskolan.

Fördelar med film i undervisningen är många

Du kan frigöra dig från schemat då filmen kan vara publicerad online under hela kursen, du kan visa saker som du inte kan ta med dig till föreläsningssalen och du kan intervjua personer som annars inte skulle kunna delta. Studenter kan sedan se filmerna i egen takt, på bussen eller ute på fältet och de kan pausa och se om. De behöver inte heller missa något på grund av sjukdom. Du kan använda filmerna för att vända på din undervisning, studenterna kan lära sig grunderna via filmen så att kunskaperna kan diskuteras och fördjupas när ni ses på campus eller online.

En film kan vara så mycket mer än en inspelad föreläsning och kvalitén kan höjas markant om du tar dig över den första kunskapströskeln, och då kan det också bli mycket givande och kreativt att arbeta med videoproduktion.

Kursinnehåll

  • Att använda film i undervisning
  • Inspelningsutrustning och medieteknik
  • Filma med mobilen
  • Green screen
  • Program för inspelning och redigering
  • Att agera framför kameran
  • Koncept, dramaturgi och manus
  • Miniprojekt som avslutning: Skapa en egen film

Kursen ges till stor del online med två obligatoriska campusträffar och kompletteras med korta instruktionsfilmer online. Utöver nedanstående kurstillfällen förväntas du lägga ner tid på kursmaterial och övningsuppgifter. Sammantaget motsvarar kursen ungefär två veckors arbete på heltid, motsvarande 3 hp.

Schema hösten 2022

Kursdatum Tid Lokal
19 sep 13—16 Online via Zoom*
22 sep 14—16 Support och handledning online
29 sep 9—15 Institutionen för data- och systemvetenskap i Kista*
25 okt 9—16 Obligatorisk handledningstid*
10 nov 14—16 Support och handledning online
10 jan 14—16 Institutionen för data- och systemvetenskap i Kista*
Lokal/Hitta till

På plats träffar sker i Institutionen för data- och systemvetenskaps lokaler i Kista

* Obligatoriska kurstillfällen

Språk Svenska
Kursledare Jonas Collin, mediapedagog vid Institutionen för data- och systemvetenskap
Kurslitteratur och utrustning

Kursbok: Sahlin, Josefina (2019). - Att arbeta som videoreporter : från filmning till redigering.

Nedladdningsbart material på lärplattformen tillkommer

Du som deltar kommer att få låna viss utrustning som mikrofon, lampa och mobilstativ. Du kommer att behöva köpa en egen licens av redigeringsprogrammet Camtasia som kostar ca 3000 kr. För aktuellt pris hör med den som är licensansvarig på din institution.


Intyg

Seminarietillfällena är obligatoriska. Deltagare med godkänt resultat på kursen erhåller kursintyg.

Anmälan och anmälningsvillkor

Våra kurser vänder sig i första hand till, och är kostnadsfria, för anställda vid, eller associerade till, Stockholms universitet. När din ansökan har behandlats får du ett meddelande genom bokningssystemet med anvisningar om hur du slutför din anmälan. Därefter är din anmälan bindande och vid avhopp senare än två veckor innan kursstart faktureras institutionen med 2000 kronor. Genom din anmälan bekräftar du att ditt deltagande i kursen är förankrad hos prefekt eller motsvarande.

Pil som pekar på anmälningslänken

 

 

Höstens kursomgång är fullbokad men kursen ges igen till våren 2023. Anmälan öppnar här på webben den 15 oktober.