Athena är Stockholms universitets nya lärplattform.  Om din kurs använder sig av Athena kommer du där att hitta ditt schema, kursplan, kursmaterial med mera.

Institutionen använder INTE Athena på alla kurser än.
De flesta av våra kurser använder fortfarande lärplattformen Mondo under H19. Om din kurs på grundnivån använder sig av Athena så står det på respektive kurssida under Våra utbildningar.

OBS! För att komma åt en kurssajt i Athena måste du vara registrerad på kursen (kontrollera på Mina studier) samt ha ett aktiverat universitetskonto. Om du ändå inte hittar din/dina kurser i Athena så kontakta studentexpeditionen, expedition.romklass@su.se.

Hur hittar jag Athena?

För att komma åt en kurssajt i Athena måste du ha ett aktiverat universitetskonto och vara registrerad på kursen (kontrollera på Mina studier).  Om du ändå inte hittar din/dina kurser i Athena så kontakta Studentexpeditionen.

Länk till Athena (Logga in med ditt universitetskonto.) Om du vill få notifieringar/e-post med viktig information om vad som händer på din kurs, meddelande från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att programmet får skicka e-post till din e-postadress med uppdateringar.

Mobilapp

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du bör ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar.

Hjälp att komma igång, och om du kör fast

Hjälp att komma igång med Athena som student hittar du i Serviceportalen. (Video, 13 minuter om grunderna i Athena för studenter. Sök vidare i andra artiklar om du inte hittar svar på din fråga i videon.)

Här finns en pdf-guide på svenska:  Athena studentguide (3169 Kb)
Here is a pdf-guide in English:  Athena Students Guide (3604 Kb)


Athena är ett universitetsgemensamt verktyg och därför kan du vända dig till universitetets Helpdesk. Ställ din fråga i Serviceportalen eller, vid akuta problem, ring 08-16 1999.
Är din fråga av mer lokal karaktär kanske din lärare kan hjälpa dig eller så kan du kontakta studentexpeditionen via e-post expedition.romklass@su.se

Vanliga frågor om Athena (FAQ)

Fråga: Jag kan inte logga in i Athena ("användaren finns inte i itslearning"). Vad är felet?

Svar: Du har inte registrerat dig på någon kurs, alternativt registreringen har inte "slagit igenom" än. Om du inte kan/kunde webbregistrera dig så kontakta expeditionen snarast så att du kan bli registrerad. Kontrollera ev din registrering i Ladok via Mina studier.

Fråga: Jag har (webb)registrerat mig, men hittar inte min kurs i Athena. Vad gör jag?

Svar: Om du precis har webbregistrerat dig, så räcker det förmodligen att prova igen lite senare eftersom interaktioner av den här typen mellan olika system görs i turordning och runt terminsstart kan det bli kö. 

Fråga: Jag kommer in i Athena, men hittar inte schemat (eller kursplanen)?!

Svar: Klicka på menyn Innehåll. I mappstrukturen i kolumnen till vänster hittar du en mapp som heter Kursinformation. Klicka på den så visas innehållet, inklusive en länk till schemat och för automatgenererade sajter även till kursplanen för den aktuella kursen.

Fråga: Var hittar jag kursbeskrivningarna?

Svar: Eftersom kursbeskrivningarna är offentliga handlingar som även blivande studenter på en kurs och andra intresserade ska kunna få tillgång till så finns dessa upplagda på de publika kurshemsidorna: Våra utbildningar. I Athena hittar du som registrerad student kanske ytterligare anvisningar. Håll särskilt ögonen på de så kallade planeringarna på din eller dina Athena-sajter.

Fråga: Kan man inte få meddelanden via e-post?

Svar: Meddelanden som skickas inom Athena stannar inom Athena, bland annat av datasäkerhetsskäl (GDPR). Det betyder att du ofta bör kontrollera om det händer saker på dina kurssajter. Du kan dock själv välja att få e-postnotifieringar för vissa saker som händer på en sajt. Du får alltså bara mejl om ATT något hänt, inte själva meddelandet. Gå in under din användarmeny, längst uppe till höger i webbgränssnittet och välj Dina inställningar. Välj vilka aviseringar du vill ha under Aviseringar och hur ofta du vill få dem under E-postavisering.

Fråga: Vad är det för skillnad mellan sidorna Planeringar och Innehåll på Athena-sajten?

Svar: Som lärare kan man strukturera kursen på ett tydligt sätt genom att skapa planeringar på olika sätt, t ex kronologiskt efter hur schemat är upplagt eller tematiskt på olika vis. När läraren lägger in dokument av olika slag i dessa planeringar skapas automatiskt en mappstruktur med motsvarande innehåll under menyn Innehåll. Så till en viss del är innehållet detsamma, men presenterat på lite olika vis. En skillnad dock är att du under menyn Innehåll även hittar mappen Kursinformation, där du hittar länk till kursens schema och kursplan.

Fråga: Jag hittar inte min sajt från föregående termin. Vart tog den vägen?

Svar: En bit in på följande termin så markerar vi sajterna som "Arkiverade". Om du ändå behöver gå in och söka information på en sådan sajt så väljer du Kurser -> Alla kurser samt väljer Arkiverade i stället för Aktiva i menyn högt upp på sidan.